Tips voor het aansteken van uw haard

Er bestaan vele methoden om uw kachel aan te steken!

Wat vooral belangrijk is dat uw rookkanaal warm genoeg is vooral bij een open haard, indien uw schoorsteen kanaal koud is steek dan een krant aan en houd die in uw rookkanaal zodat deze opgewarmd word de trek word daardoor al een sruk beter.

Moderne methode van aansteken

Leg onderin uw kachel 4 wat grotere houtblokken kruiselings op elkaar (2 op 2) daarop legt u aanmaakhout ca 8 stuks en daartussen de aanmaakblokjes, hierdoor zal het vuur van boven naar beneden aangaan en word rook vorming voor een groot deel voorkomen, Het hout moet natuurlijk wel goed droog zijn.

De conventionele methode

Leg onderin de haard proppen met krantenpapier (geen gekleurd papier) hierop aanmaakhout en eventueel aanmaakblokjes, daarop de grotere blokken (niet teveel).

Steek vervolgens het vuur aan

Indien de kachel in het begin niet goed aangaat ligt dat meestal aan te weinig trek, het openen van de aslade of de deur (op een kiertje) verhelpt dit nadat het vuur goed brand kan de deur of de aslade weer dicht.