Waarom is het van het grootste belang dat u droog en schoon haardhout stookt?

Haardhout moet allereerst schoon hout zijn, dus hout zonder vervuilingen als verf, olie en dergelijke. Tuinhout en gebruikt kozijnhout zijn dus uit den boze. Ook naaldbomenhout is door de hoeveelheid hars in het hout minder geschikt. De vervuilingen verdwijnen na verbranding zo in het milieu.

Bij volledige verbanding van hout komt alleen het in het hout opgeslagen CO² vrij. Bij onvolledige verbranding ontstaan bovendien koolmonoxide, methaangas en teer- en stofdeeltjes.
Om te komen tot een zo volledig mogelijke verbranding moet het te stoken haardhout zo droog mogelijk zijn. Een teveel aan vocht in het hout zorgt voor onvolledige verbranding en dus vervuiling van milieu, haard en rookkanaal.

Vochtigheid van hout wordt uitgedrukt in een percentage. Vers gekapt hout bevat zo'n 50% vocht. Hout is pas geschikt om te gebruiken als haardhout, als het vochtigheidspercentage is gedaald onder de 20-25%. Dit wordt bereikt door het hout te laten drogen. Om hout te laten drogen tot 20% duurt, afhankelijk van de houtsoort, ongeveer een tot twee jaar. Als het hout niet gekloofd is, zal dat proces bijna 2 keer zo lang duren. Heeft u geen mogelijkheid om het hout zelf zo lang te laten drogen, zorg dan dat u er zeker van bent dat uw leverancier dit wel gedaan heeft!

Van belang is dat u schoon en droog haardhout stookt, haardhout is co2 neutraal mits goedgestookt en het draagt dus niet bij aan verhoging van de co2 in de atmosfeer omdat deze co2reeds tijdens het groeiproces is opgenomen tijdens het assimilatie proces en het is dus CO2 neutraal.
Daarom is het ook niet goed om geïmpregneerd hout en dergelijke te stoken het hout is wel co2 neutraal maar de toegevoegde zouten zeker niet! Dus ook geen geverfd hout enbijvoorbeeld bielzen stoken dit vervuild het milieu ontzettend.
Bij onvolledige verbranding ontstaan teer en stof tevens kan er methaangas en koolmonoxidevrijkomen.
Daarom is het dus van belang om droog hout te stoken het voorkomt voornoemde problemen ook dient u ervoor te zorgen dat er voldoende verse lucht in de verbrandingsruimte komt omeen optimale verbranding te waarborgen. Bijkomend voordeel u bespaard het milieu en uw schoorsteenkanaal word minder vervuild.
Het vochtgehalte van hout word uitgedrukt in % en kan in vers hout tussen de 40 en 50%bedragen . het meest ideale vocht percentage voor openhaardhout is onder de 25% maar hoe lager hoe beter. Daarom word het hout ook wel oven gedroogd aangeboden waarbij het percentage vocht altijd beneden de 20% zit maar vaak nog veel lager. Het kloven van hout versneld het droogproces aanzienlijk het drogen is afhankelijk van het houtsoort essenhout droogt heel snel terwijl eik het langst nodig heeft om te drogen.

Als u meer informatie wilt over het ovendroog proces klik dan hier